Ayahuasca introductie

by Beck Waldorf 6/19/2018 Ayahuasca |  Overige |  Consumeren Views 518


Herkomst

Ayahuasca is een traditioneel kruidenmengsel dat gebruikt wordt door minstens 75 stammen in het Amazonegebied. Dit psychoactieve drankje werd al sinds de Precolumbiaanse tijd gebruikt door sjamanen en medicijnmannen in genezingsrituelen. Hoewel er geen concrete aanwijzingen bestaan van wanneer en waar het Ayahuascagebruik ontstaan is, doen archeologische vondsten vermoeden dat dit brouwsel al sinds 1500-2000 voor Christus bestaat en blijkbaar voor het eerst ontdekt werd in het westelijke gedeelte van het Amazonebeken (het huidige Ecuador). Hoe de primitieve Indianen het drankje voor het eerst ontdekt hebben, blijft een raadsel. De meeste stammen en sjamanen hebben dan ook hun eigen mystieke verhalen die over deze ontdekking vertellen.

Effecten

Ayahuasca is een krachtig bewustzijnsverruimend drankje. Het moet dan ook met de nodige eerbied en voorzichtigheid behandeld worden. Het is allesbehalve een party drug! De lichamelijke effecten hangen af van de samenstelling van het brouwsel en de dosis.

Doorgaans zal een gebruiker in een eerste fase misselijk worden en beginnen te braken, wat door de stammen beschouwd wordt als een reinigingsproces dat je in een gezuiverde staat brengt alvorens in contact te treden met de geestenwereld. Vervolgens begint de echte reis. Gebruikers van Ayahuasca, de zogeheten Ayahuasqueros, getuigen vaak over een opeenvolging van droombeelden, meetkundige patronen, demonen, geestenhelpers en tijgers, vogels en reptielen. Heel wat gebruikers beweren dat de volgorde waarin deze figuren verschijnen een zekere betekenis heeft. De sjamanen dichten Ayahuasca ook een doeltreffende werking toe bij de diagnose en behandeling van een ruim spectrum van kwalen en verwondingen die opgelopen zijn tijdens gevechten, de jacht, enz.
Ayahuasca zou ook werken als een doeltreffend afrodisacum.

Voor meer informatie over de effecten verwijzen we naar een zeer persoonlijk verslag van een reporter bij Vice: Ayahuasca Will Make You Cry, Vomit, and Feel Amazing 

Gebruik

Het Ayahuascabrouwsel moet genomen worden op een lege maag. Er bestaan verschillende manieren. Ofwel moeten de twee bestanddelen samen ingenomen worden, ofwel moet eerst de MAO-remmer en een kwartier later de DMT genomen worden. Sommige recepten raden aan om de planten samen te koken en andere raden aan om ze apart te koken. Er bestaan verschillende variaties, zelfs tussen de stammen. Tijdens het gebruik worden ook bepaalde voedingsmiddelen en dranken best vermeden, evenals specifieke geneesmiddelen.

Meer lezen: giftige combinaties 

Ingrediënten

Traditioneel wordt Ayahuasca bereid uit een mengsel van de Banisteriopsis Caapi liaan en de bladeren van de Psychotria Viridis (of van de Diploterys Cabrerana). Deze combinatie vormt de basis voor het drankje: een plant die Harmaline (MAO) bevat en een andere plant met DMT. Enkel door deze ingrediënten te combineren verkrijg je het bewustzijnsverruimende effect van Ayahuasca. 

Recepten

Ayahuasca-recepten vind je hier: bekijk recepten


User Comments