MAO Inhibitoren

by Arun Bera 6/19/2018 Ayahuasca |  Overige |  Consumeren Views 888


MAO is de afkorting van Monamino-oxidase. Onder deze noemer vallen twee enzymes: MOA-A en MAO-B, die natuurlijk aanwezig zijn in het spijsverteringsstelsel. Deze vormen een veiligheidsmechanisme in ons lichaam dat ons beschermt tegen een reeks licht gevaarlijke voedingsmiddelen. Het DMT dat aangetroffen wordt in planten als P. Viridis en M. Hostilis blijft inactief bij inname doordat de MAO-enzymen de werking ervan blokkeren.

Er zijn twee groepen van stoffen die de werking van MAO afremmen: onomkeerbare en omkeerbare MAO-remmers (ook RIMA genoemd – voor Reversible Inhibitor of Monoamine Oxidase). In Ayahuasca vind je enkel RIMA. Het grote verschil tussen beide groepen is de duur van het effect. Het effect van een MAOI (onomkeerbaar) kan 1 tot 2 weken duren. Een voorbeeld hiervan zijn synthetische MAO-remmers die gebruikt worden voor de behandeling van depressies. De werking van RIMA duurt slechts een paar uur na inname.

Banisteriopsis caapi en Peganum harmala bevatten Harmine en Harmaline, een alkaloïde dat de werking van het MAO-enzym stopzet, zodat het DMT kan inwerken. Beide stoffen zijn RIMA’s. Naast een kortere werking (tot maximaal 24 uur), is het RIMA-mechanisme van Ayahuasca selectiever in zijn afremmende werking dan zijn synthetische tegenhanger, doordat het enkel inwerkt op MAO-A enzymes. 

De risico’s die gepaard gaan met het gebruik van MAOI hebben te maken met het feit dat Tyramine vrij opgenomen kan worden in grotere hoeveelheden dan het lichaam aankan. Wanneer de Tyramine opgenomen wordt door het lichaam, zal het de plaats innemen van adrenaline en bij opname in de bloedsomloop kan het leiden tot zware hoofdpijn, hevig zweten, verwijde pupillen, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk.

Het RIMA dat aanwezig  is het Ayuahascabrouwsel stelt het lichaam echter in staat om de Tyramine-opname  in zekere mate te blijven regelen. Toch blijf je beter goed letten op wat je eet en inneemt (genees- of verdovende middelen). Gerelateerd artikel: giftige combinaties


User Comments